চিংড়ী মাছের মালাইকারি


চিংড়ির সবচেয়ে বিরক্তিকর অংশ হলো মাছটুকু পরিস্কার করা। যদি হেল্পিং হ্যান্ড থাকে তাহলে তো আর খুব একটা চিন্তা থাকেনা সেই বেপারে। বাকি থাকে রান্নাটুকু। চিংড়ি রান্নার চেয়ে সহজ কোন রান্না আমি আজ পর্যন্ত দেখিনি। যদি আপনি চুলায় পানি গরম কিভাবে করে জেনে থাকেন তবেই চলবে! এই রান্নাটা চিংড়ির সবচেয়ে প্রিয় প্রিপারেশন আমার। যখনি আমার কাউকে রান্নার স্কিল দেখাতে হয়, তখনি আমি এই রান্নাটা করি। যেহেতু মালাইকারি তাই অবশ্যই নারিকেলের দুধ লাগবেই এই রান্নায়। ঢাকায় যেকোন সুপারশপেই ক্যান পাওয়া যাওয়ার কথা। আমি যেখানে থাকি সেখানে নারিকেলের দুধের জয়জয়কার! তারা সবকিছুতে খায় এই জিনিস! এখানে এসেই মুলত আমি এর ব্যবহার শিখেছি। অনেকেই কমপ্লেন করেন যে নারিকেলের দুধ এক রান্নার জন্য কিনে শুধু ওই রান্নায় ব্যবহার করেই শেষ। বাকি ক্যানটুকু নষ্ট হয়। একদমি ভুল কথা। মিক্সড সবজি থেকে শুরু করে মুরগি, প্রায় সব রান্নারই কোন না কোন নারিকেলের দুধের ব্যবহার আছে। চেস্টা করব আস্তে আস্তে বাকিগুলোও দেয়ার। তার আগে আপাতত এই রেসিপিটুকুই বানিয়ে দেখুন!

This recipe requires zero cooking skill with a 15-20 minutes of cooking time in total. If you know how to boil water, you will know how to do this. With this recipe you can put your loved one to aww in such ease! Coconut milk is available everywhere in super-shops. You can also use the leftover coconut milk in a lot other recipes in your regular cooking. I will be sharing other coconut milk recipes soon. Until then you keep on experimenting with it and do not forget to let me know the result of your experiments!

Lets have a look into the ingredients-
  1. prawn- 500 gm 
  2. sliced onion - 1/2 cup
  3. garlic paste - 1 tbspn
  4. ginger paste 1 tbspn
  5. turmeric powder - 1/2 tspn
  6. chili powder - 2 tspn
  7. coriander powder - 2 tspn
  8. cumin powder - 2 tbspn
  9. Green chillies - 7/8
  10. coconut milk - 1/4 cup (Approximately)
  11. salt
  12. cooking oil


Recipe:

  1. Coat the prawn with pinch of turmeric powder, chili powder, coriander powder and salt. Let it marinate for 5 -10 minutes
  2. fry the marinated prawns lightly until it starts to change the color. (Do not over-fry it. It will be rubbery if over-fried)
  3. remove the prawns. In the same pan, add in sliced onion. Using the same oil will let the flavors infuse in the curry.
  4. after the onion gets caramelized, add in garlic, ginger paste. Fry until the raw flavor goes out.
  5. add turmeric powder, chili powder, coriander powder and cumin powder. Add in a tbspn of water to avoid burning
  6. once the oil gets separated from the spices, add in coconut milk. stir well. Add salt and green chillies.
  7. again when the oil  gets separated add in the lightly fried prawns.
  8. wait for 3-4 minutes. 
  9. your coconut milk prawn is ready to devour!

Comments

Popular Posts