spicy vegetable mix


আমার ব্লগের নিয়মিত পাঠকদের আমার আলু প্রীতি সম্পর্কে জানতে নিশ্চয়ই বাকি নাই! এই রেসিপিটি বেশ পুরানো।  রোজায় সময়ের ক্ষুধার্ত পেটে যা খাই তাই ভাল্লাগে তবে বাঙ্গালী পেট ভাজাপোড়া বা তৈলাক্ত খাবার ছাড়া কিছুতেই রোজা ভাংতে রাজি না! তা কিছুটা স্বাস্থকর এবং কিছুটা তৈলাক্ত এর মিশ্রন ঘটাতে গিয়ে এই খাবারের উৎপত্তি। খুব আহামরি নতুন কোন খাবার নয় যদিও তবে খাবারটির স্বাদ দেশি সব্জি ভাজি আর বিদেশি রোস্টেড ভেজিস এর মাঝামাঝি কিছু একটার মত ।  পুরা খাবার প্রনালীতে শুধুই অলিভ অয়েল ব্যাবহার করেছি। স্বাস্থচিন্তা না থাকলে সরিষার তেল দিয়েও চমৎকার লাগার কথা! পোলাও অথবা পরোটা দিয়ে খেতে ভাল্লাগবে অথবা যেকোনো স্টেক দিয়েও ম্যাশড পটেটোর বিকল্প হিসেবেও বেশ ভালই লাগে। 

If you have been following my blog since it's beginning, you are already habituated with my not so annoying habit of loving potato. Even though I have named the recipe as vegetable mix, but the main ingredient used in here is just potato. You can surely add or remove any veggies as per your like but for this recipe try to keep carrot in the ingredients.  I have solely used olive oil to cook and make the dressing of this but if you are not so health concern you can use mastered oil rather than olive oil. Tastes amazing if accompanied by pilaf, chapati or even any meat steak. 

Let's find out the ingredients required to make this!
  1. potato - 2 medium sized(cut in cube)
  2. carrot - 2 medium sized(cut in cube)
  3. cabbage - 1/2 cup(sliced or chopped roughly)
  4. mint leaves - 1 tbspn(finely chopped)
  5. garlic - 1 tbspn(sliced)
  6. olive oil
  7. oregano
  8. salt
  9. pepper
  10. lemon juice - 1 tspn
  11. chili flakes (tastewise)
  12. pinch of suger
so now lets cook it out !

  1. pour a glug of oil in a hot skillet. add your veggies and shallow fry it. The heat should be in high so the vegetables remain in their own shape and color. Keep on stirring to avoid burning.
  2. let the veggies rest for a while after getting cooked. Now in a separate skillet add 3 tbspn of olive oil and chopped garlic. Let both of them heat together in a low heat. See the dance of the garlic and smell the oozing flavor of olive oil and garlic all together. Once slightly browned, turn of the heat.
  3. In a serving bowl, pour the garlic and olive oil mixture, add chopped mint leaves, lemon juice, sugar, salt, pepper, pinch of oregano and chili flakes. mix it all together with a spatula.
  4. add the shallow fried veggies in the bowl and mix it all together. the crunch of garlic in every bite makes it taste so unique and "ah so mazing"!!







Comments

Popular Posts