chicken roast


বিয়ের আগে কোন একসময় খুব ইন্টেন্স এক আলোচনা চলাকালে আমি আদীবকে জিজ্ঞেস করলাম, "তাইলে যদি আমাদের বিয়ে হয়, তখন এই নতুন সম্পর্ক থেকে তোমার চাওয়া পাওয়া কি থাকবে?" উনি মহা আনন্দে উত্তর দিলেন, "চিকেন রোস্ট! আমাকে মাঝে মাঝে চিকেন রোস্ট খাওয়ালেই আমি আর কিছু চাবোনা!" আমি অত্যন্ত বেকুব হয়ে খুবি চিন্তায় পড়ে গেলাম কারন তখন আমার ধারনা ছিল বিয়ে বাড়ির রোস্ট বাসায় বানানো একটি অত্যন্ত অসম্ভব ঘটনা। ঠিক সেইসময়ই বুবু নতুন অত্যন্ত সুস্বাদু রেসিপি আবিস্কার করে জানালো, ব্যাপারটা নাকি একদমি রকেট সাইন্স না, অত্যন্ত সহজ রান্না! তারপরও কখনো সাহস করিনাই। তারউপর এক দাওয়াতে শাশুড়ির বানানো রোস্ট খেয়ে ডিসিশন নিলাম, নাহ! উনার ছেলেকে রোস্ট খাওয়ানো সাহসের বেপার, এর ধারে কাছেও আমি বানাতে পারবোনা, অতএব, এই রিস্ক নিবনা! তারপরেও একদিন মনে হলো, দেখি সাহস করে! রেধেই ফেল্লাম! রেধে দেখি বাহ! আমি দেখি পাকা রাঁধুনি!! যাকে উদ্দেশ্য করে বানালাম সেও দেখি পাতিলের তলানি খুজে খেয়ে ফেলছে! এত সহজ রান্না কেন এতদিন করিনাই তাতে বরং আফসোসই হলো একটু!

A food menu of a wedding ceremony in Bangladesh is nothing without chicken roast. A lot of us , go to attend the ceremony just for the roast and kacchi biriani! There used to be days when I used to think that this recipe is so authenticated for the professional baburchis that it is almost impossible to cook at home but some other day, I gathered the courage to cook it making my mind to be prepared for the blunder and waste of a chicken. Then again, when I completed the item i felt like, " bam!!! This came out too good to be true!" Living in a foreign land when we crave so much for special wedding meals, this is just a piece of festivity to me! This is just the easiest possible way I found. It goes best with pilaf or paratha. 

যেকোনো সুপারশপে গিয়ে রোস্টের মুরগি বললেই আলাদা করে রাখা সেকশন দেখিয়ে দেয়ার কথা। যদি তা না পাওয়া যায় তবে, একটী মুরগিকে ৪ পিস করে কেটে নিতে হবে। খেয়াল রাখতে হবে মুরগির ওজন যেন কোনভাবেই ১.৫ কেজির বেশি না হয়। রান্নার সময়, আমি ছোট মুরগি পাইনি তাই ১.৭ কেজির মুরগি কে ৮ পিস করে নিয়েছি।

lets find out the recipe!


  1. whole chicken -2 (cut in 8/4 pieces)
  2. red chili powder - 1/2 tspn
  3. coriander powder - 1/2 tspn
  4. mix hot spices powder - 1/2 tspn (গরম মশলা গুড়া)
  5. sliced onion - 1 cup
  6. cubed onion -1 1/2 cup
  7. garlic paste - 1 tbspn
  8. ginger paste - 1.5 tbspn
  9. tomato ketchup - 1 tspn
  10. cinnamon - 1 stick
  11. cardamon - 3/4 (small sized)
  12. bay leaf - 2 
  13. liquid milk - 1/2 cup
  14. whole  green chili - 8 
  15. cashew nut  - 1/2 cup
  16. yogurt - 2 tbspn
  17. salt
  18. suger
  19. coking oil
  20. ghee
I know the list seems quite long, but look at the ingredients! you almost have it all in your kitchen! lets hop into cooking!



  1. cut slits in your chicken so that the spices can get inside easily.
  2. marinate the chicken with salt and oil.  After 10 minutes of marination fry them in slightly brown color of both sides in 1/2 cup of cooking oil. Do not over-fry it as it will reduce the moisture of the chicken.
  3. Take of the chicken from the pan and rest aside
  4. Now, in the blender, add yogurt, 1 tbspn ghee, cubic onions, tomato ketchup, cashew nut , red chili powder, coriander powder. Blend well and make a paste out of it.
  5. pour two table spoon of ghee and 1/2 cup of cooking oil in your heated pan.
  6. add in cinnamon, cardamon and bay leaf. let the oil infuse the flavor
  7. add sliced onion. Fry it in slightly brown color.
  8. add garlic, ginger paste. fry it for some more time until the raw smell goes away.
  9. add the blended paste mixed previously. also add garam masala powder. 
  10. mix all the spices well until the oil gets separated from the spices and comes above the paste.
  11. now, add in the chicken pieces. sprinkle some little more salt in it. 
  12. stir well for good 2-3 minutes.
  13. pour in the liquid milk and stir again.
  14. cover the lid for 10 minutes and then add green chilies and sugar and stir a bit. cover again for 5 more minutes
  15.  now remove the lid, and check for salt and sugar. cook for a while without the lid to get the perfect consistency of the gravy.
  16. pour 2 tbspn of ghee and 1/2 cup of fried onions(বেরেস্তা) before serving the dish! your বিয়েবাড়ির রোস্ট is ready to dig in!

Comments

Popular Posts