potato salad


the creamy texture of this beauty leaves a happiness in your mouth!




আমি বেশ ছোটবেলায় সেলিনা হোসেনের একটা বই পড়েছিলাম। বইটার নাম ছিল "লারা"। এত গভীর অর্থের বই খুব স্বাভাবিকভাবেই আমি বুঝিনাই তেমন। আমার বোনের খুব প্রিয় বই ছিল দেখেই পড়া। তো সেই বইতে একপর্যায়ে লারা খুব বিরক্ত হয়ে বাসায় এসেই ফ্রিজ খুলে দেখে আলু ছাড়া কিছু নাই। তাই সে আলু সিদ্ধ দেয় আলুর সালাদ বানানোর জন্য। বইটা পড়ার সময় আমার বয়স ছিল বড়জোর ১২-১৩। রান্নার "র" ও জানিনা। কিন্তু তখন থেকে মাথায় ঢুকে আছে এই খাবারটা আমার বানানো শিখতেই হবে।
বিঃদ্রঃ যারা বইটা পড়েছেন তাদের আমাকে ধরে আছাড় মারতে ইচ্ছা করতে পারে এতো গভীর বইএর মধ্য থেকে এই জিনিস বের করে আনার জন্য! আমি বড় হয়ে আবার পরেছি বইটা এবং নিজের বুদ্ধিহীনতায় নিজেই একটু কপাল চাপড়ে নিয়েছি!

You never know where you get inspiration for your next cooked meal. It can be a roadside cafe, some fancy restaurant, some stale lunch from a friends place, a movie or even a book. This very food idea I found from a book which is so irrelevant with food recipes. Yet, ideas are ideas! No matter where you get them!

So, lets find out the ingredients required for the recipe!


  1. medium sized potato - 2 (cut in cube shape)
  2. boiled egg - 2(sliced)
  3. raw egg - 1
  4. button mushroom -4/5(sliced)
  5. all purpose flour - 1/2 cup
  6. cornflour - 2 tbspn
  7. baking powder - 1/2 tspn(optional)
  8. red chili powder - 1 tspn
  9. salt - likewise
  10. mayonnaise - 3 tbspn
  11. lemon water - 1.5 tspn 
  12. sugar - 3 tspn/likewise
  13. garlic powder - 1/2 tspn
lets get started with preparation! 

  • preparing the potato

  1. half boil the potatoes. strain and remove all the excess water once done.
  2. now, in a mixing bowl, mix all purpose flour, cornflour, salt, baking powder and red chili powder.
  3. mix the raw egg and whisk the batter.
  4. start mixing water gradually. While you check the consistency of the batter mixture, it neither should be stuck at your whisk nor it should drain so easily. texture is supposed to be somewhat like below- 



     5. now heat your wok with 1.5 cups of oil. The oil should be enough to deep fry the potatoes.
     6. at this stage, dip your half boiled cubed potatoes in the batter and start deep frying them one by one.

golden brown crisp of this potatoes are to die for!

  • preparing the salad dressing
    in another mixing bowl, mix mayonnaise, garlic powder, pinch of salt, sugar and lemon juice. whisk well to dissolve everything including the sugar. (If you don't have garlic powder you can use garlic paste too but that leaves a strong smell which may not be loved by non garlic lovers)
  • combining it all 
  1. slightly fry your mushroom in a pan. 
  2. now in your dressing, pour the fried potato, mushroom and sliced boiled egg. you can add cucumber too in this salad but I personally like it this way!


Comments

Popular Posts