Mango Chicken

a tangy sourness in your chicken which would hit the tastebud so nicely that you will fall love in with this taste.


মনে করেন, খুব শখ করে আম কিনে আনলেন। রাতে আম-দুধভাত খাবেন এই আশায় এবং সেই উসিলায় রাতের জন্য কিছু রান্নাও করেন নাই। ঠিক খাওয়ার আগে তখন যখন সুন্দর কমলা খোসাওয়ালা নরম আমটি কেটে দেখলেন, আম ধোকা দিয়েছে এবং সে মেলা টক এবং প্রায় কাচা আম! কেমন লাগবে বলেন দেখি? ঢাকায় থাকতে ঝুড়ির পর ঝুড়ি আম নিয়ে আসতো আব্বু আর আমরা ঢং করে খেতে চাইতাম না  কিন্তু এই দুরদেশে যখন অনেক কস্টে খুজেপেতে আম কিনে আনার পর দেখেন এই অবস্থা, তখন ওই দুই-চারটা আম ও ফেলে না দিয়ে কিছু একটা বানায় ফেলাই উত্তম।

These days I have been so bored with having basic chicken curry daily. Same old taste, same old recipe, same old feeling! Just then I thought, why not making something with the leftover mangoes in my fridge? it would bring a change to my taste bud and who does not love some tanginess once in a while? I know mango chicken sounds really weird and crazy but please do have faith in me and try this for once because it's worth a try!  If you are a chutney lover you will surely love it!

Very basic ingredients required for this recipe.

  1. Semi ripe sour mango /টক প্রায় পাকা আম - 1/2 cup
  2. sliced onion/পেঁয়াজ কুচি - 1/2 cup
  3. mustered oil/সরিষার তেল - 1/2 cup
  4. 5 spices/ পাঁচ ফোড়ন - 1/2 tspn
  5. bay leaf/ তেজপাতা - 1
  6. cardamon/এলাচ - 2
  7. cinnamon stick/দারচিনি - 1
  8. onion paste/পেঁয়াজ বাটা - 1 tbspn
  9. garlic paste/রসুন বাটা - 1.5 tbspn
  10. ginger paste/আদা বাটা - 1.5 tbspn
  11. red chili powder/লাল মরিচ গুড়া - 1 tspn
  12. turmeric powder/হলুদ গুড়া - 1 tspn
  13. coriander powder/ধনিয়া গুড়া - 1tspn
  14. cumin powder/ভাজা জিরা গুড়া - 1 tspn
  15. chicken/মুরগি - 8 piece
  16. salt/লবন - as per taste
  17. sugar/চিনি - as per taste 
  18. green chili/কাঁচা মরিচ - 7/8
lets cook this easiest and yummiest mango chicken!

  1. blend the mango thoroughly without adding any water to it and set aside.
  2. heat oil in a pan and add in 5 spices, cardamon, cinnamon stick and bay leaf.
  3. once the flavor of spices mixed nicely in the oil add sliced onion
  4. after caramelizing the onion,  add in the onion paste, garlic paste, ginger paste, salt and sugar.
  5. once the raw flavor of the pastes are gone, add the mango puree.
  6. fry all of this for a while and let the oil get separated from the spices.(বাংলায় যাকে বলে খুব খুব ভালো ভাবে কষাতে হবে!)
  7. add chicken pieces. mix thoroughly 
  8. in this recipe you cannot put on lid to let the chicken leave water and get cooked in it. You ll have to keep on stirring. If needed add very little water occasionally
  9. taste the salt and sugar. add if necessary. 
  10. add slitted green chilies before turning the stove off.
  11. serve with naan, paratha or white rice.

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. এখন বাজারের সব আমেরই একই কেস। ভাল বুদ্ধি পেলাম ❤️

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts