mashed egg-eggplant

a vegetarian dish to give you the taste of nonveg!




একদিন রাত ৩টার সময় কিচেনে চা বানানোর সময় কোন শুভক্ষনে উনার মনে হলো, "আচ্ছা কোনদিন কি আম্মুর ডিম-বেগুন ভর্তা-ভুনা খাইসো?" আমিও আমার স্বভাবসুলভ বিরক্তিতে অত্যন্ত কনফিডেন্সের সাথে উত্তর দিলাম, "এমন কিছু exist ই করেনা। তোমার কল্পনির্মিত খাবার এটা" । তাও পরেরদিন কি মনে করে জানি শাশুড়িকে জিজ্ঞেস করলাম , "মা এমন কিছু কি আছে?" উনার বর্ননা শুনে আবিস্কার করলাম যে আসলে আছে এমন খাবার এবং তা অত্যন্ত সুস্বাদু খাবার। যেহেতু আমার ভুল স্বীকার করে নেয়ার প্রশ্নই আসেনা, তাই দয়াপূর্বক তার পরেরদিন ই বানালাম এই অত্যন্ত সুস্বাদু খাবার। আমি আগেও বলেছি, ঠিক মত বানাতে পারলে এর মাঝে বেগুনের টেস্ট থাকেনা বললেই চলে। মগজ ভুনার মত লাগে খেতে! বিদেশি ভেজিটেরিয়ানরা যদি কাচা কাঁঠাল দিয়ে shredded beef burger বানাতে পারে, তাহলে আমরা কেন বেগুন ভুনা দিয়ে মগজ ভুনা বানাবো না?

So, this recipe was invented over a late midnight tea gossip which I inherited from my mother-in-law. This recipe requires very basic ingredients but if you can make it properly, it will give you the taste of  beef brain fry! These days if vegans can make shredded beef burger from just an unripe jackfruit  then why not brain fry from an eggplant?

So, lets peep into our kitchen storage to find below ingredients-

  1. mustered oil
  2. sliced onion - 1/2 cup
  3. bay leaf - 1
  4. cardamon -2
  5. garlic paste - 1 tspn
  6. ginger paste - 1 tspn
  7. tomato - 1/4 cup(cut in cube)
  8. turmeric powder - 1 tbspn
  9. chili powder - 1 tbspn
  10. coriander powder - 1 tbspn
  11. cumin powder - 1 tbspn 
  12. eggplant - 2 (medium sized) (sliced)
  13. egg - 1
  14. green chilli - 7/8
  15. salt
  16. tomato ketchup - 1 tspn
  17. suger
so lets get started!

  1. firstly mix 1/2 tspn of each of turmeric powder, chili powder, coriander powder, cumin powder, salt and water. Make a paste out of it.
  2. coat the sliced eggplants with the paste.
  3. pour a glug of oil in the frying pan and fry the eggplants
  4. let them cool down. Peel and discard the skin
  5. smash the eggplants real well so that no lumps remain anymore
  6. now, using the same oil you used to fry the eggplant, let the wok heat up
  7. add bay leaf and cardamon(I am not a cinnamon fan. If you are, you can add one stick too in here)
  8. add sliced onion and let them caramelize well
  9. add garlic, ginger paste. fry them until the raw smell of the spices goes away
  10. add turmeric, chili, coriander, cumin powder. (tip : before directly adding any powdered spice to oil, pour a spoon of water to avoid burning)
  11. add diced tomato and green chilies
  12. add the previously smashed eggplant and stir nicely
  13. add 1 tspn of tomato ketchup and sprinkle of suger.
  14. break an egg and pour it over. while pouring it with one hand try to mix it with the other. do not let the egg to form. mix it before it gets a shape
  15. keep on mixing until the color changes to a bit deeper one.
  16. your "mashed egg-eggplant" is ready to serve!

Comments

  1. The beauty is in one's hand who can cook such beautiful dishes. ma sha ALLAH <3

    ReplyDelete
  2. Thank you so much for inspiring me!

    ReplyDelete
  3. MashAllah .... Thanks a lot for sharing this much-needed recipe. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks you so much my dear friend! Keep on inspiring me like this! 😘

      Delete

Post a Comment

Popular Posts