potato pakora
আমি আগেই বলে রাখি, আমার রেসিপিগুলো প্রায় সবগুলোই amateur দের জন্য। মা, খালারা অনেক আগে থেকেই এগুলো বাসায় বানান। আমি নিজেই নতুন শিখছি দেখে একটা শিখি আর একটা লিখি!
এখানে আসার পর থেকেই সন্ধ্যার নাস্তার ভাজাপোড়া খুব মিস করি। ছোটবেলায় আম্মুদের শুনতাম সিঙ্গারা, সমুচার কোনা হয়না নিয়ে মেলা চিন্তা... এজন্য কখনো আমি ওগুলো জিনিস বানানোর চেস্টাই করিনাই... পাকোড়ার সেই ঝামেলা নাই... কোথা দিয়ে কোনা বের হবে বা হবে না তা সে নিজেই বের করে নেয়... সহজলোভ্যের মধ্যে এটা সবচেয়ে আরামদায়ক রেসিপি দেখে প্রায়ই বানানো হয়।
These fried stuff are some amazing delicacy this subcontinent has to offer! Try having a mouthful of pakoras dipped in chutney or any normal sauce , you will know how heaven feels like!
so lets see what we need to get going -
- grated potato (1 cup)
- flour (1/2 cup)
- corn flour (2 tbspn)
- garlic paste (1/2 tspn)
- ginger paste (1/2 tspn)
- salt
- thik soya sauce (1/4 tspn)
- egg (1 piece)
- chopped green chilli (2 piece/your likewise)
- pinch of turmeric
- pinch of red chilli powder
- 2 cups of oil
now lets get on cooking-
- preparing the mixture
- mix everything from the ingredients list other than the oil
- mix 2 tspn of oil(use your hands to mix it real well. the more the mixing the better the taste! :D)
- set aside
- deep frying
- pour oil in a heavy bottomed deep skillet
- let the oil be hot enough. (to check the heat you can pour one drop of potato-batter mixture previously made. pakoras won't be fluffy if the oil is not hot enough)
- make little balls of potato-batter mixture and put in your fryer. remember to not overcrowd the skillet.
- flip sides once browned.
- once both sides browned properly take the pakoras out draining the oil and put a tissue paper in your serving bowl to suck the access oil.
- don't forget to remove the tissue paper before serving though!
extra add on!
- preparing the sauce
- mix 1/4th cup of vinegar with 1tbspn(or as your taste) of suger.
- stir untill the suger dissolve
- mix chopped green chillies
- set aside for a while and let the flavour of green chilli come out!
dip or drizzle the sauce and enjoy!!
বিকেলের নাস্তা আর ভাজা পড়া আহা! আলু দেখেই মন ভালু হোয়ে গেল। 😊
ReplyDeleteAlu is love!
Delete